Träning, promenad och fika

Idag bar det av till Torreberga, närmare bestämt hem till DoggyFidoMalin för träning, promenad och fika i nämd ordning.

Vi började med träning, linförighet där Malin kommenderade oss. Detta gick över förväntan för att var på ny plats och hunddofter överallt!!

147106-72
Jag säger bara en sak KONTAKT!!!

Sedan blev det lek med Fido, vilket gick jättebra. Fiod är inte det minsta rädd av sig och Oscar skötte sig bra.

147106-74                       147106-73
Lite bus.....                                                                        och lite nospussar!


Sedan promenad på mossen med Doggy, Oscar och 2x Malin.

147106-75
Oscar passade på att doppa sig...

147106-76
Vattnet var inte allt för rent......

147106-77

Så det blev trädgårdsslangen när vi kom tillbaka.

Efter detta var vi värda fika. Tack Malin m flock för en underbar förmiddag. Vi kommer gärna tillbaka så fort vi får!!!!

Onsdagsträning

Då var det träningsdags igen. Började med platsliggning o dumma jag tappade en bit godis i gräset precis innan jag skulle lägga Oscar så det blev snusade mest hela tiden och det kan jag ju bara skylla mig själv för.

Sedan skulle det videofilmas!! Vi fick välja två moment och jag valde inkallning och läggande. Inkallningen gick bra förutom ingången men det vet jag om att jag måste jobba mer på. Han brydde sig inte ett dugg om de andra hundarna och tog inget extra varv innan han kom till mig. Så där är jag nöjd, nu skall vi bara träna på ingångarna så att de sitter!

Sedan skulle jag köra läggande under gång, detta gick faktiskt också bra, jag hjälper honom fortfarande vid själva läggandet men jag tyckte att det gick bra med störningar o allt runt omkring. Vi har ju bara tränat detta här hemma innan.

Lite bildbevis blev det också

147106-71
Hade bara jag tittat upp så hade det sett ännu bättre ut men Oscar sitter fint iaf.

147106-70
Jag har lagt Oscar och är på väg ifrån honom.

Jag är väldigt nöjd med dagens träning. På vägen hem stannade vi (Emma, DoggyMalin och jag) i Skurupp för DoggyMalin har tjatat om glass de senaste gångerna så idag fick hon äntligen sin glass. Emma och jag tog vars en korv till kvällsmat istället.

Valpträff mm

Igår söndag skulle jag träffa Kia och hennes valpköpare till senaste kullen för lite valpkurs och valpträff. Det var tre helt underbara valpar som vi träffade. Jag har ju aldrig sett Oscar tillsammans med valpar men det gick hur bra som helst, han var nästan för snäll mot dem. Detta var skönt att se eftersom Elin är lovad en valp när hon blir tio (om två år) och efter att hon var med igår så har hon valt ras också, vad annat än Flat kan det bli. (Vi har diskuterat sheltie, cocker, tollare mm mm)

147106-68                              147106-67
Oscar leker med valparna                                                Tre svarta grabbar fr vänster Gizmo, Bigge o Oscar



Kia la även ett viltspår till Oscar som han klarade jättebra trots att det kom tre valpar och störde mitt i allt. Han fortsatte och tog vinkeln jättefint och hittade skanken utan problem. Superglad blev jag efter det. Premiärdopp blev det också, han älskar verkligen vatten (inte många flattar som inte gör det kanske). På eftermiddagen blev det kalas för husse men då låg Oscar mest och sov helt utslagen. Han var så trött att han gick bakom mig på kvällspromenaden och det säger inte lite det!!!!!!

147106-69
Ingen superbild men det har aldrig hänt att jag har kunnat ta ett foto när han ligger med huvudet i golvet så det säger rätt mycket om hur trött han var. Han brukar alltid lyfta det från golvet när jag kommer med kameran.


Träning och "kastrering"

Igår var det träningsdax. Vi började med platsliggning som vanligt. Jag gick bara 5 meter från Oscar eftersom han reste sig förra veckan. Han reste sig dock ändå men jag kom fortare fram till honom och kunde lägga honom på nytt.

147106-66
Delpi, Oscar, Doggy och Moss på platsliggning.

Sedan delade vi upp oss i två grupper med tre i varje, jag Malin med Doggy och Stina med Toss gick till ena hörnan och de andra till andra delen på planen. Jag började och jag ville träna ingångar och ställande. Ingångarna går bra med godis och ännu en gång måste jag inse att jag inte kan plocka bort godis hur fort som helst. Jag kommer nu att nöta på med godis så att det sitter till 100%. Sedan fick jag tips på hur jag skall lära in STÅ, nu är det bara jag som skall lära mig att stanna brevid Oscar samtidigt som jag säger Stå och inte gå vidare, det blir ju inte lättare för Oscar om jag stövlar på och samtidigt säger stå!! Malin körde linförighet och det ser bra ut så länge hon låter bli att titta ner på Doggy!!! Vi vet alla hur svårt det är men det är säkert ännu svårare med en liten hund än en stor! Malin ville även få tips på inlärning av apportering och det fick hon så snart kommer Doggy att klara det momentet galant!! Stina ville träna linförighet med konstant kontakt, Toss har superkontakt men när Stina tittar ner i svängarna så tappar Toss. Så ett band i nacken på oss alla så hade hundarna gått perfekt!!!! Stina tränade även snabba ställande.

Idag var det dags för kastration men eftersom OScar den senaste tiden har kräkt så fort han dricker vatten (men han får behålla maten???) så ville vi inte söva honom och göra något ingrepp. Vi har istället provat med ett chip so han fick som en spruta. Chipet skall stoppa hormonerna från att rusa till hjärnan, detta har enligt veterinären varit väldigt framgångsrikt, tyvärr håller det bara ett halvår sedan måste man fylla på igen men det kan vara värt att testa för att se om det  hjälper när vi är i närheten av tikar som löper tex. Han skall även få lite magsårsmedicin för att dämpa den lilla irritation han förmodligen har i magen eftersom han kräker, han har dock inget riktigt sår eftersom han får behålla maten. Så nu hoppas jag och håller alla tummar att chipet skall lugna ner Oscar lite så han kan få lättare att fokusera på mig när vi tränar.

147106-65
För han kan om han vill!!! Kontakten finns där någonstans!!!

Ångloket Oscar spårar!!

Äntligen blev det av, Emma och jag skulle ut och spåra i skogen! Hem från jobb hämta barn och hund, köra hem till Emma lämna av barnen till stackars Jimmy och åka ut till skogen och lägga spår. Att lägga två spår i samma skogsområde visade sig inte vara helt lätt för när vi la Henkes spår efter det att vi lagt Oscars så såg vi plötsligt vimplarna i Oscars spår! Oups, det var bara att göra en vinkel till Henke från Oscars spår så att de inte kom för nära varandra. Hem och äta korv som Jimmy så snällt grillat och så iväg igen för att gå spåren innan de mörka molnen på himlen släppte loss regnet.

147106-62                                Skogen 
Oscar ångar på                                                                          Det är knappt jag hinner med!!!

Det tog en liten sund innan Oscar tog spåret men när han väl fått ner näsan i marken så ångar han på i ett himla tempo. när jag bromsar honom så går han bättre så det får jag lära mig att göra på ett bra sett så att han blir mer noggrann i sitt spårarbete. Spåret var 150-200 m ( det är inte lika lätt att stega i skogen som på en golfbana:) med två vinklar. Vinklarna klarade han galant och när vi vinklat sista gången gick Oscar mot skanken och jag och Emma tyckte inte att det var ditåt men vem hade rätt jo Oscar så klart. LITA ALLTID PÅ DIN HUND I SPÅRET en gyllene regel som man alltid skall följa.

147106-63 
Skanken är hittad och hade man bara sen fått lägga sig ner och gnaga på den hade livet varit toppen tyckte Oscar.

Efter man har gått ett sådant spår måste man få rulla sig i löven och det lyckades Emma fånga på bild:)

147106-64

Tycker denna bilden är oemotståndlig såp den har tom hamnat som skrivbordet på datorn!! Oscar ÄLSKAR att rulla sig så det är verkligen Oscar i ett nötskal.


Sedan var det Henkes tur och han skötte sig alldeles utmärkt tyckte jag, ville titta upp och kolla var vi var ibland men säker och noggrann var han.

Tack Emma för en trevlig och lärorik dag och framförallt tack till Jimmy som tog hand om vildingarna!!!


Träning på klubben och kurs

I tisdags var jag och Emma med Henke på klubben och tränade, då var även ett annat träningsgäng där och vi körde en platsliggning. Oscar låg fint ytterst och med Henke brevid sig. Men när en anna tik reste sig och kom för nära kunde Oscar bara inte hålla sig, jag såg hur han försökte men till slut så var han bara tvungen att ta ett jätterace med denna vackra tik. Tillslut var hundarna infångade och vi gjorde ett nytt försök. Men... när samma tik reste sig igen och kom bort till Oscar så kunde ha inte hålla sig liggande denna gången heller, han försökt verkligen men frestelsen blev FÖR stor för honom. Efter detta så la jag honom en kort stund så att han fick lyckas en liten stund iaf.

Sedan gick Emma och jag iväg för att träna, jag körde lite fotgående som gick bättre än jag trodde att det skulle göra med tanke på att det fanns en snygg tik på apellplanen. Började även träna in läggande under gång och detta gick faktiskt super, snabba fina läggande blev det så det var jättekul. När det började skymma så gav vi oss hemåt för att skriva i våra nyinköpta träningsdagböcker!!!!!

147106-59
Oscar i spänd väntan på tävlingskursen

I onsdags var det åter dags för tävlingslydnadskursen. Vi startade med platsliggning och det gick ju mindre bra!!! Oscar hade lärt sig från  dagen innan att man minsann kan resa sig på platsliggningen:(  Han reste sig och kom efter mig och att han kom efter mig tyckte väl iof sig jag var skönt så att han inte förstörde för någon annan men han skall ju LIGGA. Nästa vecka när vi skall ha platsliggning blir det till att börja om frän börja och bara gå en kort bit ut.

Sedan band vi fast hundarna i staketet till Oscars STOR förtret. Han stod och tyckte extremt synd om sig själv och skällde konstant, uppstressad blev han till max så när jag väl skulle träna fotgående med honom så var han inte speciellt kontaktbar så jag fick fokusera på att gå lugnt med honom några steg och sedan sitt lugnande signaler från mig och några steg till. Detta var alltså ingen kul träningsdag men men det kommer fler gånger som det kommer att gå bättre på!!

147106-60
Jag försöker gå fot några steg m Oscar

När Oscar stod och skällde vid staketet så fick vi en drillning i gåendets mysterier, hur f.n kan det vara såååå svårt att gå bra och sedan skall man svänga och snurra o ha sig tro på fanken att hundarna tycker att det är jobbigt när inte ens jag kan gå ordentligt, men detta skall vi träna utav bara den för behöver jag inte koncentrera mig på hur jag skall sätta fötterna så kan jag ju ha 100% fokus på hunden. På teorin gick vi igenom Fokus och Nervositet, vilket aldrig är fel, man måste ju kunna fokusera på det jag gör nu och inte på det som har hänt eller det som skall hända och framförallt inte det som händer runt omkring som jag inte kan påverka. Förnuftet förstår men undrar om känslorna gör det när man väl hamnar i tävlingssituationen!!


Apporteringsträning med Henke o Emma

Egentligen skulle vi lagt spår till pojkarna i torsdags em men eftersom det blåste halv storm så tyckte vi inte att det var snällt mot våra orutinerade pojkar att lägga spår i dessa förhållande. På fredag förmiddag såg det bättre ut iaf om man var inne!!! Så det blev inte spår då heller men vi bestämde oss för att ta en tur till Häckeberga o träna lite apportering.

Väl i skogen hade vi två taggade flattar som inte ville annat än att jobba, tja hade de fått busa hade de nog inte misstyckt!! Det funkar jättebra med Henke o Oscar nu inget gruff o bröt utan två killar som går i koppel brevid varandra utan att så mycket som snegla åt varandra!! HÄRLIGT

147106-56

Vi började med att Emma skulle kasta en markering över ett vattendrag, jag satte Oscar och Emma gick ner för att kasta. Det visade sig att vi behöver träna Emma på att kasta dummies för den hamnade i vattnet och inte på andra sidan. Dummiesen åkte iväg och jag skickade Oscar för att hämta den med detta var inte riktigt snällt för han hade stora problem med att lokalisera den. Han har dock inga som helst problem att jobba i vattnet, totalt orädd och jobbar på som bara den. Emma lyckades till slut att fiska upp dummien och vi gjorde ett nytt försök när Emma stod på andra sidan. Oscar hämtade och kom tillbaka riktigt bra.

147106-57               147106-58
En våt och stolt Oscar                                          Henke in action med bevingad dummy

Oscar fick nu vila lite och Henke fick köra några linjetag. HAn var riktigt taggad så där blir det mycket stadgeträning men o andra sidan har han ju inte fått apportera på JÄTTEMÅNGA månade så han är lite förlåten.

Jag körde lite markeringar med Oscar och det gick bra förutom att han går in i ett sökbeteende när vi kastar dolda markeringar så det hoppar jag över from nu tills han är säker på de synliga. Testade även linjetag och jag fick lite tips av Emma (TACK). Skall även träna hållande av apport utomhus och inte bara i hallen!!!

Henke fick även några markeringar och det gick jättebra trots en tjuvning!! Han var så taggad så taggad. Han tyckte nog att detta var den roligaste träningen på länge det riktigt lyste om honom när han jobbade, det var härligt att se.

Uppdatering

Jaha då har det gått ett tag sedan sist. I söndags var det apporteringskurs och det gick hyfsat. Jag har tränat mycket stadga med Oscar och det märktes för när han väl fick ta en apport så tog han ärevarv innan han kom till mig med den. Han hade även problem när vi körde markering med dold kastare och dolt nedslag, detta har vi aldrig tränat innan så det var kanske inte så kontigt att det var svårt. Annars är jag ganska nöjd med träningen. På eftermiddagen skulle jag ju ha valpkurs men till slut visade det sig att det bara var Kia som kunde komma med sin valp så vi hoppade över det denna gången. ( så nej Sara jag fick ingen med hem, men det var kanske tur att jag inte träffade dem för man blir ju såååå sugen!!)

Idag var det äntligen dags för starten på Tävlingslydnadskursen!!!! Jag hämtade DoggyMalin (kankse skall döpa om henne till DoggyFidoMalin nu:) och så bar det iväg till Skurup. Vi började med platsliggning och den gick faktiskt bra Oscar låg inte avslappnat men han reste inte sig och nosade inte runt hela tiden som han brukar. Malin och Doggy låg brevid oss och när Doggy nosade i gräset så gick Malin bort och sa till honom, trodde ju att Oscar skulle resa sig men han låg vackert kvar. Lite senare så reste sig en annan hund och Oscar tittade bort mot dem men han låg kvar!!! Precis i slutet tyckte han att det var tråkigt så då tog han en smakbit på det långa grässtråt framför honom, han vill egärna resa sig upp direkt när jag ställde mig brevid men jag fick honom att ligga kvar tills vi fick kommandot att sätta hundarna. Alltså gick det ur min synvinkel SUPER.... 
Vi körde sedan hoppet och det kan Oscar förutom sista biten när han skall in i fotposition, det har han inte riktigt fattat, fick lite tips av Heinz så vi tränade det lite sen. 
Idag var det mest teori och vi fick fylla i ett formulär om vad vi är för personer och  jag var sämst på rutiner och planering!!!! Vilken överraskning, jag vet jag är dålig på detta men jag får väl bättra mig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

image55