En tur på Risen

Förmiddagen tillbringade jag och hundarna tillsammans med Emma och Skott på Risen i Genarp. Vilket underbart ställe att gå med hund på. Oscar och Zolo tyckte det var fantastiskt med alla dessa lerpölar med mer eller mindre vatten i som man kunde bada i och gegga i. Mina hundar är fullkomligt tokiga i vatten. OScar drog idag efter en hel flock med rådjur men när jag busvisslade en gång så kom han som ett skott tillbaka, det är i sådana lägen man skulle vilja ha en oxfilé i bakfickan för det är ju här belöningen Arne skulle varit fin. Han fick istället en handfull leversnittar (undrar vilket han valt om han fått välja leersnittar eller oxfilé) Dock fick han en stoooo belöning precis efter och det var att få bada och ha sig i en vattennånting, ( om man säger det milt så luktade han inte gott när han kom upp) Han verkligen låg och gosade runt i vatten/leran.


147106-413
Se själv han verkligen rullar i vattnet och NJUTER

Sedan fortsatte vi glada i hågen, Oscar var i varje vattenliknande sak han kunde hitta och Zolo var aldrig långt efter.

Hundarna sköter sig verkligen utmärkt när vi går på tur, Skott och Zolo är verkligen ett radarpar när de får busa, det finns inte mycket som kan komma emellan dem när de leker.

147106-414
Så här ser det ofta ut

147106-412
Men om Emma eller jag kallar så kommer de direkt. (oftast iaf)

147106-411
Oscar kan oxå om han inte är föör upptagen med annat:)

Efter ett tag kom vi till en riktig sjö som jag ville att hundarna skulle ner i för att lukta lite bättre än av det sura vattnet som står i skogen. Oscar var inte sen men Zolo gjorde ett riktigt dyk i med huvudet först och sen ville han inte ut o simma.

147106-416
Sälen Oscar hämtar bollen i vattnet

MEn efteråt kom det fler vattenhål som Oscar skulle doppa sig i, han är TOKIG i vatten, den lydnadstävling som har en sjö brvid apellplanen skall jag skicka honom till vattnet som belöning om han gjort bra ifrån sig, snacka om toppbelöning för den hunden, eller kanske skall be Emma släpa runt på en liten pool som hon kan fylla varje tävling hihihi.

147106-415
Han e tom snygg i vattnet (nä jag är inte alls partisk)

Vi gick över spångar också vilket Zolo tyckte var superläskigt men det gick efter ett tag.

147106-417
Oscar klagade dock inte men han hade nog hellre velat bada i leran under:)

En liten uppgjord bild blev det också på SKånes bästa Flattar.

147106-417
Kolla vilka godingar. (fr v Zolo, Skott och Oscar)

Nu ligger båda hundarna vid mina fötter och njuter av att ha fått springa av sig, nytvättade och goa.



Miljöträning

Zolo har ju varit lite osäker i nya miljöer och han går ju mest i skogen eller här i Hjärup och det är ju inte direkt nån storstad;) Så idag hade jag tid hos tandläkaren i "storstaden" Staffanstorp. Perfekt att börja i en mindre stad då jag inte ville skrämma honom direkt.

Väl i Staffanstorp tog vi en tur på stan (eller vad man nu skall kalla det). Det första han skällde ut var en EUmoppe de kan ju vara ganska farliga när de står stilla och de kan säkert hoppa på en!!!! Han skötte sig bra och tittade på allt och inget. När jag pratade med honom och påkallade hans uppmärksamhet lyssnade han direkt vilket jag är mycket nöjd med. När vi lite längre fram skulle gå förbi en jourbutik så stod det en GB-gubbe i plast utanför, en sådan som snurrar och det gjorde denna då det blåste en hel del idag. Zolo tyckte att denna tingest var det mest skrämmande som finns men efter en liten dtund gick han fram och nosade på den, jag valde att hålla i den så den inte skulle snurra precis då. Resten av promenaden skötte Zolo sig utmärkt och det var inget konstigt att gå i en tunnel mm. Jag hittade även en gräsplätt där vi tränade lite stå, måste ju hårdträna detta till Malmö.

När jag var hos tandläkaren (vilket inte var lika kul el billigt för den delen) låg Zolo i bilen och han hade nog varit lite stressad för han hade kräkts. Han behöver öva på att vara själv i bilen också, han är ju van att Oscar ligger brevid, även om jag har en skiva emellan så de inte ser varandra så har han en trygghet i att veta att Oscar finns faktiskt där på andra sidan.

När tandläkarbesöket var avklarat så bar det iväg till djuraffären för lite matinköp till Zolo. Passade på att väga honom också och det var ju inte mycket han vägde. Nånstans mellan 19 och 20 kilo vägde han och det är ju inte mycket att hänga i julgranen. Skall försöka ge honom mat tre gånger om dagen, har ju slutat med det eftersom han ändå inte åt men jag får väl prova igen.

Inga bilder tog jag under vår stadstur så jag lägger in en gammal.

147106-409
Tänk att han har varit såååå liten o ullig, det går såååå fort

Utställningsdebut

Idag var det då dags för utställningsdebut för Zolo och mig. Vi for iväg tidigt för att hinna med att se och stötta Susanne som skulle debutera med Azlan, hon skulle in som nr 5 i sin ring, vi skulle in som nr 74 så det blev en hel del väntande.

Dagens övningar var mycket till för att se hur Zolo klarar av att slappna av när det är folk och fä runt om. Jag hade min canvasbur med och Zolo trivdes ypperligt i den. Han pep nån gång men då var det för att tala om att han ville ut så det var ju ok. Han slappnade av fint i buren och tuggade mer än gärna på ben som han fick. Detta gör mig så stolt och glad då jag vet av erfarenhet att det är viktigt att kunna slappan av i olika miljöer och situationer.

När det väl var vår tur så var det bara att följa Emma och Skott för de var före oss:). Domaren tyckte nog att Zolo var lite "klen" så vi blev placerade på tredje plats av tre flattar. Men jag är supernöjd med min dag ändå och det är ju världens finaste Zolo jag har sen kvittar det vad domaren tycker.

147106-403       147106-404
Zolo i sin bur                                          PaparazziElin som var sååå duktig idag


147106-405
Hyfsta uppställd trots att jag inte matar honom med godis


147106-406
Domaren känner igenom honom vilket gick hyfsat, han ville gärna pussa på domaren:)

147106-407
Grabbarna brun på rad


Här kommer kritiken

Elegant typ. Skulle önska bättre kropp och ben för mig, skulle önska bättre (mer) vikt.
Bra huvud, bra hals, bra skuldra, utmärkt rygg, utmärkt bakställ och utmärkt rörelse.

Nu skall vi se om jag kan få i honom lite mer mat till Malmö han är ju lite knösslig med maten men vi skall göra vad vi kan för att få honom att gå upp lite för han är lite tunn.

Sedan vill vi avluta med ett stort och rungande GRATTIS till Emma och Skott som blev BIR och BIG Reserv. Vilken debut!!!!!! Superbra jobbat, o er e vi "släkt" med vi sträcker på oss:)

147106-408
SnyggeSkott

Skattjakt i skogen o lite till

Idag hade världens bästa Emma lagt spår till grabbarna brun och ett till Oscar. Vi började med lite frukost hos Emma vilket inte var helt fel.

Idag skulle jag alltså få gå ett spår med Oscar när jag inte har tagit ut varken blod eller klöv hemma så han hade ingen aning om vad som skulle ske. Selen har fått en lite annan betydelse än spår för Oscar också, han drog nämligen Eric i pulka när vi var i Sälen och detta tyckte han var superroligt, han drog på så stolt så stolt. Idag skulle dock selen på för spårning. Han verkade lite taggad när vi gick mot skogen och när jag satte på honom på spåret så tog han det så lugnt o fint så jag bara tittade på Emma av ren och skär chock. Han gick sitt spår SUPERFINT, han slog lite men inte alls så som han brukar och det var riktigt behagligt tempo, ja inte sakta men det kommer han nog aldrig gå men man hann med utan att spring. Jag är jättestolt och glad äver min fina svarta gosse idag:)

    
Vi leker med skanken, Oscar tycker ju inte att den är det roligaste som finns. (klicka på bilderna för att se dem större)

Sen var det Zolos tur. Han var ju väldigt låg sist vi var ute och det var ju ett tag sedan så det var med spända steg vi tog oss an uppgiften. Han blev välsdigt låg idag också och reagerade på alla ljud i skogen, han skällde tom på Emma så hon fick gömma sig på behörigt avstånd. Men vi kom fram till skatten idag också. SKall försöka lägga ett kort spår i helgen här hemma på ängen så han har det i minnet att man hittar roliga skatter när man följer den konstiga doften på marken. 

147106-397 147106-396     
Så glad denna killen blir över sin skatt och matte också.

Vi hann även med att träna lite stoppsignal ute i kohagen.

    
Även här kan ni klicka på bilderna för att se dem större.

Det blev även lite träning inför utställningen nästa lördag (hua hua)

147106-386
6 månader med låååånga ben:)

Oscar blev friserad på öronen av Emma, TACK.

147106-388

Osså en kul busbild på grabbarna brun.

147106-385
Det är Skott närmst och Zolo längre bort.

Mina hundar har idag fått en lite kusin som naturligtvis måste få vara med här på ett litet hörn. Iza heter hon och är en blandning av Golden och Jaktlabb så vem vet nu kankse jag kan få sällskap av släkten ut i jaktmarkerna?!?!?!

147106-389
Vilken sötnos

Träning med duva och champinjonkalas

Igår lördag var äntligen de förbaskade fåglarna tinade, trots att de låg i ett hyfsat varmt förråd så tog det två dygn, men den som väntar på nåt gott......

Jag, Eric och hundarna tog bilen till Genarp för lite träning. Vi började med Duvan, o det skulle vi inte gjort iaf inte jag.... Skott var superduktig men Zolo ville bara apportera fjädrarna inte själva fågeln och efter det ville han inte ta något alls i munnen:( Men men skam den som ger sig. 

147106-378
Zolo o jag leker med duva tillsammans


Oscar han fick naturligtvis också prova vilket gick bra när jag kom på att jag måste förflytta mig baklänges när han skall komma in. Gör jag inte detta så släpper han viltet och tar det springer en bit släpper igen osv, men när jag springer ifårn honom så kommer han finfint. Jaja vi tränar ju mest jakt för skojs skull fokus ligger ju inte där just nu. Men jag var riktigt nöjd med Oscar. 

147106-379
Vilken snygg gosse


När Oscar apporterat duva tog vi ut valparna igen och de fick några dummieregn var vilket de sköter suveränt tänk så lätt stadga är när  man tränar det fårn början nu gäller det bara att fortsätta träna så att man inte tror att det funkar alltid bara för att det funkar just nu.

                   
                                    Ta upp                             Fint grepp                           Inte lika fint

147106-377
Dummieregn

 
147106-380
Två tuffa grabbar


När vi var näjda med träningen förtsatte jag, Eric och hundarna till Bollerup och stenbrottet där, Carina, Cattis och Liza var och tränade. Jag tog ut Zolo och körde lite stadga till (undrar om han tycker jag är tråkig) och några linjetag vilket han skötte utmärkt. Här tog han upp dummiesarna utan problem så jag skall inte träna med vilt först i fortsättningen utan ta det efter lite dummieträning.

147106-381
Grabbarna Z, Zack och Zolo 


När vi tränat klart här styrdes kosan vidare till hammenhög där Kia och Spader Damens kennel finns och det var dags för champinjonklalas för kennelns champions. Vi var itne en av dess i år men vänta bara. I år gratulerar vi Kia och Coffee (Oscars mamma), Lena med Guinnes och Maria med Meia, alla tre tog hem ett championat i viltspår. SUPERRBRA JOBBAT allihopa.
Tack för god mat och trevligt sällskap.

Äntligen har vi tränat

Idag skiner solen i Skåneland men som vanligt så är vindarna friska!!! Jag trotsade vinden och gick ut för att träna. Stadga med Zolo och lydnad med Oscar.

Först ut Zolo. På morgonpromenaden hade jag med mina minidummiesar som jag och Emma hämtade igår. Superbra att stoppa i fickan under promenaderna. Jag tränade stadga med båda hundarna och det gick bra, Zolo fick två enkla linjetag som också gick bra. Därefter lite stadga till så man inte tror att man får hämta dummiesarna bara för att man fick göra det på linjetaget. Han är lite lätt i baken men efter några gånger så satt han riktigt fint. Nu på eftermiddagen gick jag ut utan Oscar och tränade Zolo själv. Jag kastade dummiesar så det stod härliga till och det kom hundar och gick förbi men han hade stenkoll på vad jag gjorde och sa till honom. Jättenöjd.

147106-371                     147106-372                     147106-374
Dummieregn                                            Full fart in                                     Dödande av pinne

Sedan blev det några linjetag längs med ett staket, precis när jag hade lagt ut den första dummien så kom det en man förbi och undrade vad Zolo var för ras osv (Han tyckte att Zolo var jättefin och duktig hihi). När han började promenera bort så tänkte jag gå tillbaka för att hämta dummien igen och sedan lägga om den men när jag tittade ner på min goe underbara gosse så sitter han med blicken spikad på dummien så det var bara att skicka. Han sprang klockrent fram och tog den och sedan fint in med den till mig. vilka avlämningar han har min gosse.
Han rullar dock gärna runt dummien i munnen så nu skall reklampauserna på kvällarna utökas med hållande av dummie, reklampauser måste vara en superuppfinning för hundägare:)

147106-373
Ibland kan han hålla den stilla men greppet skall det putsas på


När vi var klara så körde vi lite stadga till bara för säkerhets skull....

Nu var det Oscars tur så det blev fram med koner, klicker och leksak. Började med lite rutan med en nostarget inuti rutan. det blev väl en fyra fem skick eller ja skick kan man ju inte säga eftersom jag inte ger kommando men han var inne och puttade på targeten några gånger iaf.

Efter detta var det linförighet med kontakt och det gick över förväntan, vi har ju inte tränat så mycket nu under vintern mer än lite bakdelsövningar inomhus, men Oscar var laddad till tänderna och tyckte att det var superkul att komma ut o träna med matte SJÄLV.  Körde några bakdelsförflyttningar där jag flyttade runt på stället och han skall följa efter och det har nog aldrig gått så bra. Nackdelen med att träna inne är att golvet är halt och vi har inga mattor inne, anledningen är helt sonika att Oscar kräker direkt på en matta om vi tar in en. han måste vara allergisk mot mattor eller nåt. Ute fick han nu fäste i förflyttningarna så det gick bra. Avlutade med ytterligare några "skick" i rutan med targeten.

147106-375
Rutan med nostarget


Imorgon skall vi förmodligen testa de små på lite vilt om allt går som det skall. Skall bli kul att se hur de reagerar denna gången.

Hittade denna bilden i kameran, måste var ett av barnen som har varit framme när vi har däckat i soffan. Inte så bra skärpa men gött ser det ut.

147106-376

Semesterbilder från Sälen

Vi har haft en snöig vecka i Sälen. Ca 70 cm snö har kommit under vår vecka och det var tredje gången på 100 år som Sälen har så mycket snö. Detta innebara tt våra längskidsturer inte blev av för spåren liksom försvann och skall denne stå på längdskidor så behöver jag spår som håller skidorna på plats!!!! 

Oscar och jag tog dock promenader, eller det är ju synd o kalla det pulsader är nog ett bättre ord för det enda stället det var plogat och fint var ju på gångstigar och vägar (vilka var glashala med mina slitna kängor:) så för att Oscar skulle få chansen att busa runt fick vi bege oss ut i naturen. Det var djupt kan jag meddela.....

Här kommer lite bilder från veckan, tyvärr inte alltför mycket sol utan mest snöfall så det blev inte så många bilder som blev bra.


147106-359
Full fart i djup snö men djupt fokuserad

147106-360
Vad kan man hitta här under tro????

147106-361
Elin i tävlingsbacken 

147106-363
O sen överst på prispallen:) Inte alls stolt morsa hihi

147106-362
Inte alls uttråkad lillebror 

147106-364
Pulka VM 

147106-365
Mycket snö i naturen 

image369
Hej o hå här kommer jag

147106-366
Så här gott kurar man ihop sig när man plumsat i snön

147106-367
Nån snygging där ute kanske???? Nähä mest snö

147106-368
Utsikten från fönstret sista dagen, det var nästan snö upp för fönsterna!!


image370
Så här gosigt hade Zolo det när vi var i Sälen:) Vilka goa killar


TACK än en gång Emma, Jimmy, Filip och Ida för att ni tog hand om min lille goding, ni e bara BÄST:)